Tuesday, June 4, 2013

Най-добрият домашен ексфолиант

Напоследък кожата ми става все по-суха, поради което ми се налага да правя всичко възможно за да я поддържам хидратирана. Оказа се трудна задача преди да открия този домашен ексфолиант, който е изцяло натурален, без парабени, консерванти, оцветители, изкуствени аромати и прочие рожби на химията. Най-добрата част е, че той всъщност е двуфункционален-премахва мъртвите клетки, като едновременно с това овлажнява кожата до невиждани висоти.
По принцип след употребата на обикновения скраб задължително трябва да се намажеш с лосион, тъй като страшно изсушава. Но, не и с нашето чудо :)
Обичам след като изляза от банята водата да се стича по супер хидратирана кожа, а единственият такъв ефект до сега съм постигала със Бъфи на Лъш, но той не е никак евтин и честно казано, след всяка употреба ме боли сърцето и гледам да пестя. С домашният ексфолиант нямаш такива грижи - правиш го от продукти, каквито гаранция имаш в кухнята си. За да се сбогуваш веднъж завинаги със сухата кожа ще ти трябват:

1.кафява захар
2.зехтин
3.мед
4.кора от лимон
5.витамин Е
6.кокосово масло или някакъв друг вид етерично масло- това е само по желание


Замесваш всичко на око, като трябва да се получи гъста смес. Ако искаш ексфолианта да е по-лек, тогава гледай да сложиш повече зехтин, като внимаваш да не е твърде течно. Тъй като исках да направя скраб за ежедневна употреба, аз сложих съвсем малко едра захар, а останалата бе много фино смляна. За по -груб скраб добавяш повече захар.
Също така сложих кората на цял един лимон - половината просто ми се стори твърде малко. Най-неприятната част за мен бе добавянето на витамин Е, който е в малки капсулки, които трябва да спукаш с игла. От всяка падат по капка - две, но след втората капсула задачата става трудно изпълнима :) Сложих и от любимото ми кокосово масло, което не е никак задължително. Също така добавих няколко капки масло от мандарина след като стана ясно, че цтирусовия аромат ще бъде водеш в моя ексфолиант. Можеш да ароматизираш твоя с каквото си пожелаеш - ванилия, лавандула, какао, канела.....Може също да се сложи масло от жожоба, чела съм че е много добро за кожата. Задължително обаче избирай масла, които са студено пресовани т.е extra virgin. Само те са запазили най-полезните свойства, освен това в тях не би трябвало да има добавки.

И така след като забъркаш всичко в бурканче, стара кутия от крем или някакъв подходящ съд следва голямото къпане, което се превръща в ароматен разкош, а след това кожата ти е мека и гладка. Ако сложиш по-фина захар можеш освен тялото, да ексфолираш лицето и устните си ;)

NB За да бъде къпането щастливо внимавай, защото банята под краката ти ще стане хлъзгава. И още - след използването на ексфолианта върху кожата ти ще остане мазен филм, който ще попие в кожата след няколко минути. 

4 comments :

  1. Много хубав изглежда ексфолиантът, но трудно ли се измива ?

    ReplyDelete
  2. Не, съвсем лесно е. Но, оставя върху кожата мазен филм, който до няколко минути е попил и не цапа дрехите

    ReplyDelete
  3. Mnogo interesno moje da go probvam :)
    http://makeupbyjoanna909.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Вместо да се пукат малки и неудобни желатинови капсули с витамин Е, може да се добави масло от пшеничен зародиш, което е най-богатото от всички масла на този витамин. :)

    ReplyDelete