Monday, October 7, 2013

Домашен дегримьор с розова вода и жожоба

Това е един чудесен, подхранващ и опияняващо ухаещ двуфазен лосион, с който можеш да си почистваш грима ежедневно. Какво ще рече двуфазен - състои се от две съставки : розова вода и натурално масло от жожоба. Този дегримьор е идеален за сваляне и на водоустойчив грим, а онези, които следят редовно блога ми знаят, че предпочитам да ползвам водоустойчива козметика. Понякога заради работата ми се налага да стоя сиииилно гримирана от 8 до 8 с редовно подновяване и след такъв ден просто си мечтая да се прибера и да махна всичко. 



Много отдавна исках да си направя този домашен дегримьор, но все отлагах във времето защото не ми се даваха 20 лева за 50 мл. масло от жожоба. Иначе за самото масло съм изчела тоооолкова много, че мога научен труд да напиша :) И това беше единственото натурално масло, което не бях опитвала до сега. Накратко - маслото от жожоба се добива от пустинно растение, което изначално се е срещало в Мексико и Тибет, но сега е започнало масово да се отглежда и в други райони заради повишения интерес на козметичната индустрия към него. Според мнозина има лек аромат на лешник или някаква подобна ядка, но аз лично не усещам абсолютно никакъв аромат.


Ние българските жени имаме невероятната привилегия цял живот да се разкрасяваме с най-божественото цвете - розата. По принцип аромата на рози не ми е най-любимия, затова розовата вода не беше сред най-любимите ми козметични продукти. Чак след време разбрах, че в много от розовите води се слага синтетично розово масло, спирт и всякакви други неща, с което си обясних, защо не ми е харесвало. Розовата вода, която сега използвам мирише по-различно от останалите розови води, честно... мирише ми на рози и мед :) Много е приятна, правена от дестилация на роза дамасцена - чисто наша си българска реколта.
Но, да се върнем към двуфазния дегримьор - правете си малки количества, за да имате винаги пресен продукт. Да речем ако искате да си направите 100 мл. слагате 80 мл. розова вода и 20 мл. масло от жожоба. Както е очевидно в покой двата продукта стоят сепарирани - розовата вода, а над нея маслото.

 
Преди употреба трябва да разклатите, за да могат двете съставки да се смесят. После върху памучно тампонче и другото ви е ясно. Ако след като почистите грима ви дойде твърде мазно, може да обтриете лицето още веднъж с тампонче, което е напоено само с розова вода.


Този двуфазен дегримьор няма опасност да ви възпали очите, както някои купешки, защото съставките му са абсолютно натурални. Почиства идеално само за секунди, подхранва кожата, миглите и веждите и ухае ммммм божествено. Забравих да кажа защо маслото от жожоба е може би най-доброто от всички натурални масла - състава му се доближава много до състава на човешкия себум. Поради тази причина се приема и абсорбира бързо от кожата. Надявам се да ви хареса и на вас :)

6 comments :

  1. Много отдавна се каня да си направя този разтвор и още не съм го направила. Маслото от жожоба всъщност не е масло, а течна смола и затова е по-различно от другите масла.

    ReplyDelete
  2. Снимките са прекрасни! Напоследък всяка знайна и незнайна БГ фирма е пуснала розова вода, твоята на кого е?

    ReplyDelete
  3. Българска роза АД. Класика :)

    ReplyDelete
  4. Здравей :) Съхраняваш ли демакианта в хладилник и има ли определ срок, в рамките на който го използваш? Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет! Не го държа в хладилник, а в банята. Не съм се замисляла за годността, защото си забърквам малки количества, които ми стигат за месец. Но, не би трябвало да има проблем, защото розовата вода е десилат, а жожобата не съм чувала да гранясва. И все пак - пресните неща винаги са за предпочитане :)

      Delete
  5. Здравей :) Съхраняваш ли демакианта в хладилник и има ли определ срок, в рамките на който го използваш? Благодаря!

    ReplyDelete