Saturday, September 15, 2012

Кокосов разкош

Ммммм кокосовото масло....... Помислете си за невероятния аромат, за Баунти, за Рафаело, за хавайско момиче с дълга до кръста коса...палми, лазурен бряг. 

По кокосовото масло се запалих, след като открих неговия невероятен ефект върху косата ми. След като дълго четох и проучвах въпроса най-накрая се реших и си взех бурканче кокосов разкош. Много е важно да бъде 100%, нерафинирано и екстра върджин, иначе ефектът се губи. Продава се в здравословните магазини. Има на различни марки, така че изборът е важен. Цената за около 500 гр. е 40 лева. При температура по-висока от 25 градуса маслото се топи и става прозрачно олио. Ако се държи в хладилника е твърдо, а иначе най-добре се използва ако е мекичко и кремообразно.



Кокосовото масло е пълно с витамин Е, който е чудесен за кожата. В него има и Q10, който е в съставките на всички кремове против бръчки. Освен това се оказа, че било истински убиец на бактерии, бацили и тн. Кокосовото масло овлажнява и омекотява страхотно кожата. А, ароматът му е невероятен - просто ти иде да си посегнеш сам или най-малкото да се изядеш :) Също така подхранва невероятно косата ми и оформя къдриците.

За какво може да ползвате кокосовото масло:
* като лосион за тяло
* като маска/балсам за коса
* еротичен масаж
* премахване на грим
*омекотява загрубяла и твърда кожа

Освен това, четох, че кокосовото масло се използвало и за избелване на зъби по стар аюрведичен метод, но не е изпитвано лично от мен. Кокосовото масло може да се използва и за готвене, но качествата му са доста спорни. Мненията са абсолютно полярни - според някой готвенето в подобна мазнина е равносилно на палмовото масло. Според други пък дори било диетично средство. 



Каквото и да говорят, аз обичам кокос :) И понеже не ми беше много добре тези дни реших да изям едно парче кокосова торта от Теа. Котето ми също й се точеше и получи няколко стърготинки, които изяде с огромно удоволствие.




5 comments :

  1. Здравей! :) Мерси за публикацията. Къде мога да купя в София и аз конкретно това масло? Виждам, че е extra virgin, което е прекрасно.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Можеш да си го купиш от всеки вдъхващ ти доверие био магазин. Моето конкретно го взех от един магазин на Ботев, почти до пл. Македония като вървиш от Петте кьошета натам. Мисля, че отпред имаше някаква спирка на трамвай. Да, много е важно да е екстравърджин, за да няма извлечени от него готините неща :) Не се плаши ако в магазина е в течно състояние, то се променя с температурата.

    ReplyDelete
  4. Здравейте. Отскоро следя блока ви и ве намирам за ужасно полезна. Вие сте едно голямо 🌞🌞🌞 Бих искала ако може да споделите грижите,които полагате за косата си,защото е мн хубава. Лека вечер

    ReplyDelete
  5. Здравейте. Отскоро следя блока ви и ве намирам за ужасно полезна. Вие сте едно голямо 🌞🌞🌞 Бих искала ако може да споделите грижите,които полагате за косата си,защото е мн хубава. Лека вечер

    ReplyDelete